Automatizacija & Specijalna postrojenja

Do specifičnih kupčevih rešenja sigurnim procesom razvoja zajedno sa Rösler-om

Bešavna inegracija postrojenja za sačmarenje i klizno brušenje u potpuno automatizovanim linijama izrade je jedna od značajnih prednosti Rösler-a. 90 procenata postrojenja za sačmarenje i klizno brušenje, koja izađu iz naše fabrike, su individualna rešenja prilagođena kupcima. U zavisnosti od zadatka obrade,manipulativnosti delova i stepena automatizacije uzimaju se u obzir različiti transportni nosači i nosači delova, sistemi sačmarenja ili kliznog brušenja, brusna tela ili sredstva za sačmarenje kao i različite tehnike filtriranja i procesnih voda.

Kratki ciklusi punjenja i pražnjenja, velika težina pojedinačnih delova kao i pouzdano ponavljanje su kriteriji zbog kojih je danas neophodna upotreba robota i manipulativnih sistema. Po meri napravljeni manipulativni sistemi za ciljni prijem radnih komada se konstruišu i izrađuju u neposrednoj saradnji sa kupcem. Tako se spektar delova za automatsku manipulaciju kreće od osetljivih ubriznih dizni do tonama teškog bloka motora.


Automatizacija

RXD 1000-4

U pozadini nalaženja ergonomskog i procesno sigurnog rešenja automatizacije za Daimler AG realizovan je koncept protočnog sačmarenja. Pri tom je fokus bio na visokoj fleksibilnosti pri istovremenoj slobodi opremanja. Prstenasti zupčanici, manuelno stavljeni na obrtne stolove, se preko uređaja za odvajanje potpuno automatski dovode u postrojenje za sačmarenje sa žičanom mrežom. Nakon procesa sačmarenja njih preuzima transportna traka sa uredjajem za odvajanje elemenata.Tako pozicionirani zupčanici se pomoću robota mogu potpuno automatski slagati u rešetkaste boksove.


Finisher za brušenje povlačenjem R6/1000

Za potpuno automatizovano obaranje ivica sa tela alata od kaljenih čelika Rösler je za firmu Valter AG iz Tübingena osmislio sistem Finishera za brušenje povlačenjem. Ovaj sistem, napravljen na osnovu specifičnih zahteva firme Walter, se sastoji iz dva umrežena Finishera za brušenje povlačenjem i opremanjem automatskog robota sa po šest radnih vretena. U postrojenjima se mogu obrađivati tela alata maksimalnog prečnika do 160 mm i dužine do 350 mm. Za različite radne komade postavljeni su Master- komandni programi sa specifičnim parametrima delova, na primer, smer obrtanja i brzina vretena, dubina potapanja i vremena tretiranja.


Surf-Finisher

Die Rösler Surf-Finisher-Technologie kombiniert automatisiertes Werkstückhandling mit selektiver oder vollflächiger Oberflächenbearbeitung. Das Verfahren eignet sich besonders für hochwertige, komplex geformte Werkstücke. Jedes Teil kann bei Bedarf mit einem individuellen Prozess bearbeitet werden. Dabei werden die Werkstücke von einem oder mehreren integrierten Sechsachs-Robotersystemen computergesteuert in dem mit prozessspezifisch ausgewähltem Gleitschliffmedium gefüllten, rotierenden Arbeitsbehälter geführt. Während der Bearbeitung entsteht hoher Anpressdruck, der kurze Bearbeitungszeiten ermöglicht.


Rešenja automatizacije specifično za kupca

RDGE 1000-8

Voestalpine koncern je za čišćenje sačmarenjem tremički ojačanih elemenata karoserije investirao u protočna postrojenja za sačmarenje. Postrojenja se delovima pune pomoću robota direktno iz prese, odnosno njenih vrućih kalupa. Nakon punjenja postrojenja elementima vrelim i do 260 stepeni sledi hlađenje na temperaturu sačmarenja. Pri tom je stanica za hlađenje integrisana u koncept postrojenja za sačmarenje. Raspored turbina u postrojenju je specijalno podešen na geometrijski oblik radnih komada, jer je prethodno izračunat pomoću CAD-simulacije. Tako je mogao da se realizuje procesno siguran, optimalan tok proizvodnje bez manuelnog rada.